Het landelijk Ariëns-Comité organiseert samen met de Franciscaanse Beweging en de Orde van Franciscaanse Seculieren (OFS) in ’s-Hertogenbosch, in het Franciscushuis, op donderdagmiddag 15 juni 2017 de jaarlijkse Ariëns Lezing.

Dit jaar spreekt Dr. Erik Sengers, theoloog, socioloog en medewerker Dienst Caritas Bisdom Haarlem-Amsterdam over leven en werk van Joannes Aengenent (1873-1935). Deze tijdgenoot van Alphons Ariëns is als professor, ideoloog, bestuurder en bisschop van beslissende invloed geweest in de ontwikkeling van de katholieke organisaties en het denken en doen daarin.

In onze tijd denken we bij het katholiek sociaal denken meteen aan pauselijke rondzendbrieven en herinneren ons een hele serie. Ook bisschoppen of conferenties van bisschoppen hebben beroemde brieven op hun naam staan. De meest recente encycliek ‘Laudato Si’’ van Paus Franciscus gaat niet alleen over economie, arbeid en inkomen, rechtvaardigheid en solidariteit, maar ook over duurzaamheid, de zorg voor de schepping, en vrede. Die kernwaarden hangen sterk samen met bijvoorbeeld de vier kernwaarden van de franciscaanse spiritualiteit: eenvoudig, betrokken, kwetsbaar en vredelievend. Dit sociaal denken of deze spiritualiteit of deze praktijk van samen doen is niet op vanzelf ontstaan is. In Nederland zijn mensen als Alphons Ariëns (1860-1928) , Henri Poels (1886-1948), Joannes Aengenent de grondleggers, bouwers en ontwikkelaars van zowel het katholiek sociaal denken als de katholieke organisatie van onderop.

In de Ariëns Lezing gaat Erik Sengers met name in op de levens- en werkgeschiedenis van Joannes Aengenent. Als bisschop van het Bisdom Haarlem betoont Joannes Aengenent zich niet alleen een roomsch socioloog, maar ook een sociale bisschop. Als socioloog en filosoof bouwde hij op neo-thomistische grondslag het katholiek sociale denken uit en paste dit door zijn vele bestuurlijke functies toe. Erik Sengers promoveerde op het boek ‘Roomsch socioloog - sociale bisschop’ en zal in zijn inleiding lijnen trekken naar Alphons Ariëns, met wie Aengenent over de juiste organisatie van de arbeiders een moeizaam, maar ook persoonlijk debat voerde.

Donderdagmiddag 15 juni 2017 in het Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11 5211 CA ’s-Hertogenbosch. Bereikbaarheid: Loop vanuit NS station richting centrum stad.

Voor de brug over de singel naar rechts afslaan. Het Franciscushuis bevindt zich 200 meter verder rechts. De zaal is vanaf 13.30 uur open en de toegang is gratis. U kunt u aanmelden per e-mail bij de secretaris Jan Hinke door uw adresgegevens en aantal personen door te geven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

icon1