Hulpbisschop Mgr. Th. Hoogenboom heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst op 9 oktober de winnaars van de Ariëns Prijs voor Diaconie van het aartsbisdom Utrecht bekend gemaakt. Uit de in totaal negenentwintig voorgedragen projecten werd Het Fotoproject De Ongeziene Gezien in Apeldoorn uitgeroepen tot winnaar. “U bent een initiatief dat zich het lot aantrekt van mensen die om allerlei redenen buiten de boot van de samenleving gevallen zijn, een initiatief dat een hart onder de riem steekt, de monden laat praten, de ogen laat werken en oren laat klapperen.” De winnaar ontving een kunstwerk en een geldbedrag van duizend euro.

Gedegen diaconale aanpak

De jury, bestaande uit Hub Crijns, Hans Boerkamp, Nelleke Serrarens-Wijngaards, John Brohm, Geert Rozema, Annemarieke Hollanders en Gerard Groener, noemt in het juryrapport: “U hebt dit diaconale initiatief grondig voorbereid. U hebt gekozen voor een structurele aanpak om zich over mensen in nood te ontfermen. Uw fotoproject heeft alle mensen van Apeldoorn en zelfs van de omgeving de kans geboden armoede en uitsluiting dichtbij en veraf in beeld te brengen. Uniek is uw voorwaarde dat fotografen met de mensen die in beeld gebracht worden contact opnemen, een praatje aangaan. Het fotoproject biedt kwaliteit, opent de ogen voor werelden, die meestal ongezien zijn en heeft een grote impact in de lokale samenleving. De inzet is het terugwinnen van de eigenwaarde, het zelfrespect, het meedoen aan de samenleving. De lokale parochie en de gehele Apeldoornse samenleving is deelgenoot gemaakt. De jury waardeert de combinatie van creativiteit, dialoog met de mensen zelf en de doorwerking naar de samenleving van Apeldoorn, zowel politiek, maatschappelijke organisaties en scholen, kerken. Dat u als vrijwilligers van het fotoproject dit initiatief heeft gestart en nog wil uitbreiden is in de ogen van de jury prijzenswaardig.” Meer informatie over dit prachtige project kunt u vinden op: www.deongezienegezien.nl

Andere winnaars

Bij de keuze voor het meest voorbeeldige initiatief heeft de jury zich laten leiden door haar vermoedens wat Alphons Ariëns als overwegingen zou hebben gehad, naast de inzichten rond wat goede diaconie is. Daarbij is gekeken naar de bevlogenheid van de initiatiefnemers, en de wijze van uitvoering. Creativiteit speelt in de keuze een belangrijke rol, evenals het verbinden van mensen, zowel binnen de activiteit of het project als binnen de parochie en plaatselijke samenleving.

De jury mocht naast het Fotoproject De Ongeziene Gezien nog drie winnaars eren. Deze drie projecten ontvingen elk een uniek kunstwerk, dat de eigen activiteit symboliseert, plus een geldbedrag van 250 euro. De drie projecten zijn: Het Diaconaal Netwerk Armoedebestrijding in Rheden en Rozendaal, dat belangenbehartiging rond armoede plaatselijk bundelt; het Spaarproject Eerste Communie Maarssenbroek, waarin ouders en kinderen sparen voor een zelfgekozen goed doel; en de Werkgroep Troostdekentjes in Tubbergen, die anoniem troostdekentjes maken en aanbieden aan ouders van jong overleden kinderen.

Hulpbisschop Hoogenboom noemde het netwerk Diana “een prachtig voorbeeld hoe een Parochiële Caritas Instelling actief kan zijn in een lokaal netwerk. U heeft verbindingen gemaakt met de mensen en groepen in armoede. U bereikt organisaties die actief zijn. De lokale politiek en lokale voorzieningen staan bij u op het netvlies. In de stad is een diaconaal virus ingebracht. U deelt ervaringen en bevordert uitwisseling ideeën en deskundigheid. De jury waardeert dat u in kerk en samenleving spraakmakend bent.”

Bij het Eerste Communieproject wees bisschop Hoogenboom erop hoe eenvoudig diaconie kan ontstaan. “U maakt een verbinding tussen sacrament en diaconie. Heel bijzonder is dat elk jaar de ouders en kinderen een spaardoel uitkiezen, waar ze persoonlijke betrokkenheid mee hebben. Dat doel heeft altijd met mensen te maken en die persoonlijke band brengt beweging op gang naar een algemeen doel. Door zo te werken laat u mensen ontdekken dat anderen ook noden hebben. Uw initiatief is krachtig, want bestaat al vijfentwintig jaar. Uw project is concreet, dichtbij, verbeeldend en spraakmakend door het resultaat. Uw project blijkt overdraagbaar naar anderen: ieder jaar in de parochie en in de ogen van de jury ook naar andere parochies: voorbeeldgevend dus.”

Bisschop Hoogenboom ging bij de Werkgroep Troostdekentjes uit Tubbergen in op de tragiek die achter dit project schuilgaat. “Het unieke van dit project is dat u als vrijwilligers uitdrukkelijk stilstaat bij het verdriet en de tragiek van ouders, die hun jong kind verloren hebben. Om niet geeft u beelden en reikt woorden aan een groep mensen aan, die worstelt met dood. U doorbreekt met uw beeldend werk de schrijnende stilte, die bij zorgpersoneel, artsen, familie en kennissen kan ontstaan. Uw stille zorgvuldigheid en aandacht wordt herkend, geeft een ritueel om met het tragische in het leven om te gaan. Voor de jury is het evident, waarom het werk van uw troostdekentjes zich over Nederland uitbreidt.”

Het boekje ‘Ga en doe evenzo’ is gratis exclusief portokosten. Bestellen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of is als pdf te downloaden op www.dkci-utrecht.nl